Home / Over Kawai

ErfenisKoichi Kawai (1886-1955)
Het zoeken naar perfectie dat nooit eindigt


Het is bijna een eeuw geleden dat een onbelangrijke technicus op het gebied van medische apparatuur in Japan moeite had om alleen een piano van geïmporteerde onderdelen te vervaardigen. Op een dag zag hij tot zijn verrassing de zoon van de buurman met een nieuw soort met pedalen werkende kar - de eerste kar die op Japanse straten te zien was. De geëngageerde pianobouwer was zeer geïmponeerd, toen hij hoorde dat de jongeman dit voertuig zelf uitgevonden en gebouwd had. Zodoende nam hij hem als leerling onder zijn hoede. Een droom was geboren, toen de jongeman, Koichi Kawai, zoon van een wagenmaker, begon met het bouwen van zijn eerste piano. In de jaren daarna kwam Koichi Kawai´s buitengewoon talent op het gebied van design en vernieuwing steeds meer aan het daglicht. Hij leidde het ontwikkelings- en onderzoeksteam dat tenslotte de eerste piano´s in Japan zelf vervaardigde.


Later werd hij de eerste die een pianomechaniek compleet in Japan ontwikkelde en produceerde en vele patenten voor zijn designs en vernieuwingen kreeg. Het was een imponerend begin ... maar zijn grootste successen zouden nog komen.


Tijdens de jaren '20 kende de Japanse piano-industrie een terugval. De firma waar Koichi was aangesteld, kwam in moeilijkheden en een nieuw management nam de taken van de voormalige bezitter over. In deze periode besloot Koichi - overtuigd van het feit dat het jagen naar perfectie ook steeds weer nieuwe kansen bood - dat het nu tijd was om zijn eigen droom te leven.En zo begon zijn uitdaging in 1927, toen hij en zeven gelijkgezinde medestrijders het Kawai Musical Instrument Research Laboratory in Hamamatsu, Japan, oprichtten. Samen hadden ze de droom om ´s werelds beste piano te bouwen.


De eerste jaren brachten vele verschillende uitdagingen met zich mee. Er waren niet genoeg gekwalificeerde medewerkers - er was een tekort aan materiaal en er ontbrak een netwerk van dealers om kopers te benaderen. Maar de vastbesloten firma deed desalniettemin goede zaken.


In de vroege jaren ´50 groeide Kawai uit tot een bedrijf met meer dan 500 medewerkers, dat per jaar meer dan 1000 piano´s produceerde. Koichi Kawai ontving de prestigieuze “Blue Ribbon Medal” van de Keizer van Japan als eerste persoon in de muziekindustrie die een dergelijke onderscheiding ooit had gekregen.


Na 25 jaar had de firma de grondslag gelegd voor overgave en kwaliteit, die nog tot op de dag van vandaag alle medewerkers van Kawai aanspoort en inspireert.

Shigeru Kawai (1922-2006)
De klank die overal ter wereld gewaardeerd wordt


Koichi Kawai overleed in 1955 plotseling op 70-jarige leeftijd. Hij werd opgevolgd door de toen 33 jaar oude Shigeru Kawai, die zijn familiebedrijf in de moderne tijd leidde.


Met de verbetering van de Japanse economie onderkende Shigeru Kawai de groei van de muziekinstrumentenindustrie. Hij zag in dat uitsluitend traditioneel puur handwerk en een gelijktijdige groei in industriële zin niet konden samengaan. Volgens hem lag de toekomst in de juiste combinatie van handwerk en machinale technologie. Daarom begon Shigeru met de bouw van twee nieuwe fabrieken. Een voor de verwerking van hout en een voor de montage met behulp van de modernste machines.
De productiecapaciteiten en de kennis omtrent de vervaardiging van Kawai groeiden in de daarop volgende jaren exponentieel. Vervolgens begon Shigeru de focus op het stimuleren van de markt te leggen en de navraag te verhogen. Omdat hij ervan overtuigd was dat muziekonderwijs de sleutel tot het aanschaffen van een instrument is, bouwde hij een netwerk van Kawai muziekscholen op. Aangezien deze scholen muziekleraren nodig hadden, richtte hij de Kawai Academy of Music op, die eigen muziekleraren voor deze nieuw opgerichte muziekscholen opleiden.
Gelijktijdig richtte Shigeru het Kawai Piano Technical Center in om servicetechnici voor het onderhoud van de instrumenten op te leiden.


Tenslotte zorgde hij voor een uniek deur-aan-deur distributiesysteem voor de muziekscholen met het doel om meer personen tot het pianospelen aan te moedigen. Door consequente arbeid liepen deze programma´s uitstekend. In de jaren ´60 beschikte Kawai over bijna 2000 deur-aan-deur verkopers en meer dan 300.000 leerlingen in de Kawai muziekscholen overal in Japan.


Nadat de zaken in Japan goed liepen, richtte Shigeru Kawai zijn focus op deze opgave: „De klank die overal ter wereld gewaardeerd wordt.“ Voorbereid en met de vaste wil om de opgaven wereldwijd de baas te worden, werd in 1963 Kawai Amerika opgericht … gevolgd door Kawai Europa, Kawai Canada, Kawai Australië en Kawai Azië. Tegenwoordig zijn de muziekinstrumenten van Kawai over de hele wereld gewaardeerd en zeer in trek.
Hirotaka Kawai
De erfenis wordt voortgezet


Bij Kawai is het streven naar perfectie niet slechts een ideaal, maar ook een plicht.” – Hirotaka Kawai


In 1989 werd het presidentschap aan Shigeru´s zoon Hirotaka Kawai doorgegeven. Hirotaka begon met de belofte de “verplichting tot hoogste kwaliteit” van zijn voorouders voort te zetten. Tijdens zijn ambtsperiode als president investeerde Hirotaka meerdere 10 miljoen dollar, om geavanceerde robottechnologie in de productieprocessen te integreren.


Daarna vestigde hij productiebedrijven buiten Japan. Eerst richtte hij de Kawai America Manufacturing op en kocht de Lowrey Organ Company, daarna volgde de oprichting van de Kawai Asia Manufacturing in Maleisië in het jaar 1991 en de Kawai Finishing in de VS in het jaar 1995.Later hield hij toezicht op de ontwikkeling en invoering van de internationaal erkende Kawai RX vleugel serie. En de laatste jaren versterkte hij de wereldwijde productie met de Karawan – “Kawai’s Japanese manufacturing facility” in Indonesië, die zorgvuldig volgens dezelfde kwaliteitsstandaards werkt, die voor alle Kawai productiebedrijven gelden.

Copyright Kawai Europa GmbH