Home / Support

Bluetooth

Bluetooth MIDI informatie

Bluetooth MIDI geeft Kawai instrumenten de mogelijkheid tot een draadloze MIDI-communicatie met passende apparaten. Na het verbinden van een ondersteunde smartphone, tablets of laptops kunt u van een grote variatie aan muziek-apps met uw digitale piano van Kawai genieten en het nut van uw instrument aanzienlijk uitbreiden zonder een adapter of een kabel te hoeven gebruiken.


Bluetooth MIDI beschikbaarheid

Houd er s.v.p. rekening mee dat de beschikbaarheid van Bluetooth MIDI in een digitale piano van Kawai afhankelijk is van het verkoopgebied. Kawai instrumenten die Bluetooth MIDI techniek hebben, zijn gecertificeerd en conform met de dienovereenkomstige regelgeving van de afzonderlijke regio’s of landen. Deze lijst toont alle verkoopgebieden waar Kawai instrumenten met Bluetooth MIDI kunnen worden verkocht.


Regio/Land
Wet/Regelgeving
United States
FCC (Federal Communications Commission)
EU
R&TTE Directive
Japan
Radio Act
Australia
ACMA (Australian Communications and Media Authority)
New Zealand
MED (Ministry of Economic Development)
Taiwan
NCC (National Communications Commission)
South Africa
ICASA (Independent Communications Authority of South Africa)
SABS (South African Bureau of Standards)
Mexico
NOM (Norma Oficial Mexicana)
IFETEL (Instituto Federal de Telecomunicaciones)
Canada
IC (Industry Canada)
China
SRRC (State Radio Regulatory Commission)
India
ETA (Ministry of Communications & IT)
Chile
SUBTEL (Subsecretaría de Telecomunicaciones de Chile)
Uruguay
URSET (Unidad Reguladora de Servicios de Comunicaciones)
Brazil
ANATEL (Agência Nacional de Telecomunicações)


Opmerking: Kawai Instrumente die in regio’s of landen gedistribueerd worden die niet in de lijst staan, kunnen ook met Bluetooth MIDI uitgerust zijn.
Voor een bevestiging of een instrument met Bluetooth MIDI is uitgerust vraagt u de betreffende Kawai distributie van de regio of het land.
Een overzicht vindt u hier: Distribution


Bluetooth MIDI compatibiliteit

Kawai instrumenten met Bluetooth MIDI technologie maken gebruik van de Bluetooth v4.0 (GATT compatible) standaard en zijn conform met Bluetooth Low Energy MIDI.
Bluetooth LE wordt door de volgende platformen ondersteund:


Platform
Vereisten
iOS
v8.0 of nieuwer
OS X / macOS
v10.10 (Yosemite) of nieuwer
Android
v6.0 (Marshmallow) of nieuwer
* Afhankelijk van de fabrikant van het apparaatAansluiting van een Kawai instrument aan een apparaat via Bluetooth MIDI
iOS apparaten (iPhone/iPad)


Opmerking: Bij iOS wordt een bluetooth MIDI apparaat binnen de muziek app verbonden en niet via de algemene 'Instellingen' -> 'Bluetooth'. De volgende stappen gebruiken de Kawai Virtual Technician App als voorbeeld. De procedure komt echter grotendeels overeen met die van andere muziek apps. Controleer of uw iOS apparaat met iOS 8 of hoger loopt.
Houd er ook rekening mee dat oudere iOS apparaten eventueel niet over de benodigde hardware voor Bluetooth Standard 4.0 beschikken zoals bijv. het iPad 2, en daarom niet kunnen worden gebruik.

1. Schakel het Kawai instrument in.

Digital piano power button

Bluetooth MIDI moet automatisch ingeschakeld zijn (fabrieksinstelling). Mocht Bluetooth MIDI niet ingeschakeld zijn, dient u de handleiding van uw Kawai instrument te raadplegen en vervolgens Bluetooth MIDI zoals beschreven in te schakelen.

2. Open nu op het iOS apparaat de algemene 'instellingen', selecteer ‘Bluetooth’ en controleer of de bluetooth functionaliteit is ingeschakeld.
Opmerking: het Kawai instrument zal niet in deze lijst verschijnen.

Enabling Bluetooth in iOS


3. Start nu de Virtual Technician app.

Virtual Technician icon


4. Kort na de start van de Virtual Technician app verschijnt een verbindingsscherm. 

Virtual Technician connection screen


5. Druk op de button 'Bluetooth' en er verschijnt een lijst met de beschikbare Kawai instrumenten met Bluetooth MIDI mogelijkheid:

Virtual Technician connection screenVirtual Technician connection screen


6. Selecteer nu het gewenste Kawai instrument. Na een paar seconden is het Kawai instrument via Bluetooth MIDI verbonden en het verbindingsscherm sluit automatisch. 

Virtual Technician connection screenVirtual Technician connection screen


Het moet nu mogelijk zijn om met de Virtual Technician app de instellingen van het instrument draadloos te veranderen.

Virtual Technician screen
OS X / macOS apparaten


Bij OS X / macOS worden de verbindingen met apparaten via Bluetooth MIDI met behulp van de 'Audio MIDI' Setup tool tot stand gebracht. De volgende stappen maken gebruik van het populaire muziekprogramma GarageBand als voorbeeld. De procedure lijkt op die van andere muziekprogramma’s. Controleer of uw Mac Bluetooth LE ondersteunt en met macOS 10.10 (Yosemite) of hoger loopt.

1. Schakel het Kawai instrument in.

Digital piano power button

Bluetooth MIDI moet automatisch ingeschakeld zijn (fabrieksinstelling). Mocht Bluetooth MIDI niet ingeschakeld zijn, dient u de handleiding van uw Kawai instrument te raadplegen en vervolgens Bluetooth MIDI zoals beschreven in te schakelen.

2. Klik bij de Mac op de loep in de hoek rechts boven in het beeldscherm om het zoeken naar Spotlight te openen, tik op ‘Audio MIDI’ en open de tool.

Opening the Audio MIDI Setup tool


3. Selecteer ‘Show MIDI Studio’ uit het scherm menu van de Audio MIDI Setup tool.

Selecting Show MIDI Studio from the Audio MIDI Setup tool


4. Dubbelklik op de ‘Bluetooth’ icon in het MIDI Studio scherm. Een lijst met de gevonden Kawai instrumenten met Bluetooth MIDI mogelijkheid verschijnt:

Selecting Bluetooth in the MIDI Studio window


5. Klik op 'Verbinden' naast het Kawai instrument.

Connecting the Kawai instrument


Na een paar seconden moet het instrument verbonden zijn en er moet een nieuwe icon voor het instrument verschijnen.

The connected Kawai instrument appears in the MIDI Studio window


6. Start nu de gewenste MIDI software (bijvoorbeeld GarageBand), open de programma voorinstellingen (preferenties) en controleer of het nieuw verbonden instrument als MIDI Input en Output apparaat geselecteerd is.

Selecting the MIDI I/O setting

Nu kunt u de MIDI software met uw instrument draadloos gebruiken.


Copyright Kawai Europa GmbH

Privacy instellingen
We gebruiken cookies en vergelijkbare technologieƫn op onze website en verwerken uw persoonlijke gegevens (bijv. IP-adres) om bijvoorbeeld inhoud en advertenties te personaliseren, om media van derden te integreren of om de toegang tot onze website te analyseren. Gegevensverwerking kan ook alleen plaatsvinden als gevolg van het plaatsen van cookies.

Gegevensverwerking kan plaatsvinden met uw toestemming of op basis van een gerechtvaardigd belang, waar u bezwaar tegen kunt maken in deze instellingen voor gegevensbescherming. U heeft het recht om geen toestemming te geven. Meer informatie over het gebruik van uw gegevens vindt u in onze gegevensbeschermingsverklaring.

Instellingen opslaan
GegevensbeschermingsverklaringImpressum
×